Mijn eerste boek samen met Wouter

Youra cover180Boeken schrijven samen met een andere auteur, dat doe ik graag. Het is niet dat ik anders geen ideeën heb of een writers block zou hebben, maar sinds enkele jaren heb ik er meer plezier in om samen met een andere schrijver boeken te maken. Samen overleggen, verder werken op wat iemand anders begonnen is, samen brainstormen, dat inspireert me. Nadat ik enkele boeken schreef samen met mijn goede vriend Dirk Bracke, heb ik nu een tweede co-auteur gevonden: de jonge Wouter Polspoel. Samen schreven we ons eerste boek dat nu in de winkel ligt, "Youra en het XXste konvooi". 

 

herman wouter 150

Toen ik in mei 2018 in de middelbare school BimSem in Mechelen ging vertellen over het schrijversleven, raakte ik aan de praat met een leraar Nederlands van het eerste en tweede middelbaar: Wouter. Hij vertelde me dat hij graag een boek wou schrijven, eventueel samen met een andere schrijver. Ik vond dat een goed idee en al gauw bleek dat we allebei geïnteresseerd waren in het XXste konvooi. Enkele dagen later trokken we om meer informatie in te winnen naar de Dossinkazerne in Mechelen. Op café verzonnen we daar samen een verhaal rond. Het resultaat is mijn veertigste boek, voor Wouter zijn eerste.

Kranten en tijdschriften staan de laatste tijd vol met herinneringen aan het verleden. Tv en radio kunnen er ook niet over zwijgen. 80 jaar geleden begon de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden landden de Geallieerden in Normandië, 30 jaar geleden viel de Berlijnse Muur, enzovoort. Maar nergens heb ik gelezen dat 76 jaar geleden drie jonge mannen, op gevaar voor hun eigen leven, een trein deden stoppen die 1600 joden van Mechelen naar Auschwitz vervoerde. Ze wilden zo veel mogelijk mensen van de dood redden en dat was uniek in heel Europa.

Voor Wouter en mij is "Youra" nog maar het begin. Ons volgende boek wordt een verhaal over de tunnelgravers in de Eerste Wereldoorlog.